Jak zbierać grzyby bezpiecznie? Oto 10 zasad!
październik 12, 2018

Jesień to właściwa pora na grzybobranie – wówczas masowy wysyp grzybów jest niemal gwarantowany. Podczas ich zbierania musimy jednak pamiętać o zasadach, które w skrajnych przypadkach mogą nam nawet uratować życie. Jak bezpiecznie zbierać grzyby?
Oto 10 zasad, które pomogą Ci uniknąć narażenia zdrowia – swojego i najbliższych:
- Zbieraj wyłącznie te grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne!
- Miej przy sobie atlas grzybów. Za każdym razem sprawdzaj, czy grzyb, który chciałeś włożyć do koszyka, jest jadalny!
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj wyłącznie grzyby rurkowe. W tej grupie nie znajdziesz grzybów śmiertelnie trujących, wobec czego ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak na przykład zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania jej z grzybami.
- Zbieraj tylko dobrze wyrośnięte grzyby – młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęstszą przyczyną tragicznych w skutkach pomyłek.
- Grzyby wkładaj do koszyków lub pojemników, które przepuszczają powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek, które sprawiają, że grzyby się zaparzają i szybciej się psują.
- Nie niszcz trujących grzybów – stanowią one część ekosystemu, a ponadto wiele z nich znajduje się pod ochroną.
- Nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, obok dróg szybkiego ruchu czy przy zakładach produkcyjnych – grzyby wchłaniają bowiem zanieczyszczenia i metale ciężkie ze swojego otoczenia.
- Jeżeli masz wątpliwości, czy zebrane przez Ciebie grzyby są jadalne, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
- Jeśli po zjedzeniu grzybów zauważysz takie objawy jak ból brzucha, nudności, biegunkę czy podwyższoną temperaturę, niezwłocznie udaj się do szpitala!
WYSZUKAJ
ARCHIWUM